Accepteer je emoties, leef vanuit je hart

emotionele vrijheid

Inzicht krijgen in de relatie tussen je emoties en je denken. Leer je emoties te accepteren, te doorvoelen en los te laten. Open jezelf voor de gevoelens van je hart. Pak de emotionele oorzaken van je fysieke klachten aan. Voor ‘bewuste geneeskunde’ en persoonlijke groei d.m.v. emotioneel lichaamswerk, bioenergetica, energetische geneeswijzen (o.a. EFT) en coaching.

Waarom/waarvoor?

Veel levensenergie gaat verloren omdat we niet geleerd hebben om op een natuurlijke manier met onze emoties om te gaan. Zoals Eckhart Tolle ons zo helder uitlegt, zijn emoties een reactie op een gedachte of overtuiging, vaak wel onbewust. Ons lichaam reageert op negatieve gedachten of overtuigingen met angst, verdriet, boosheid, wrok etc.. Als we langdurig zulke emoties met ons meedragen (d.w.z. ze niet verwerken) kan dit zich vertalen in lichamelijke klachten.

Vaak hebben we niet door dat we deze emoties hebben omdat we niet goed in contact staan met ons lichaam. En soms hebben wij ons afgesloten van de heftigheid van onze emoties en kunnen ze als fysieke spanningen zich laten zien. Als we weer leren voelen wat er zich in ons lichaam afspeelt, kunnen we vastzittende emoties sneller herkennen.

Het lichaam weerspiegelt ook de staat van ons bewustzijn. Vele onderzoeken tonen aan dat onopgeloste trauma’s en negatieve emoties/overtuigingen uiteindelijk worden ‘gedownload’ in het fysieke lichaam en daar symptomen of ziekte veroorzaken. Het is alsof het lichaam probeert ons te helpen genezen van wat er vastgelopen is in ons leven. De klacht is eigenlijk een leraar als we maar met de juiste blik ernaar willen kijken. De nieuwe wetenschappen leren ons hoe ziekte veelal wordt bepaald door energievelden en bewustzijn. En de nieuwe biologie leert ons dat, als we leven vanuit een open hart, wij de schakelaar omzetten naar gezonde genen.

Wat zijn de modaliteiten?

»Emotioneel lichaamswerk

Emotioneel lichaamswerk bestaat uit ademhalingsoefeningen, dynamische fysieke oefeningen, zelf-expressie door stemwerk, en is er op gericht emoties in het lichaam te laten ervaren en in een veilige omgeving te ontladen of uit te drukken.

Volgens het model van de karakterstructuren in de Bio-energetica geeft je lichaamshouding inzicht in waar je vast bent gelopen tijdens je ontwikkeling als kind. Je leert over de oorzaken van je kernovertuigingen.

Je leert daarna om bij je emoties ‘aanwezig’ te blijven dwz dat je je niet meer helemaal identificeert met je emoties. Hoe meer lichaamsbewustzijn je ontwikkelt, hoe meer je in staat bent je emoties en je gevoelens te doorvoelen en te accepteren. Dan lijkt het alsof ze verdampen, de lading is er af. Bovendien kom je bij het ontwikkelen van deze neutrale ‘aanwezigheid’, je dichter bij een hoger bewustzijn of te wel je ziel.

If your mind carries a heavy burden of past, you will experience more of the same. The past perpetuates itself through lack of presence. The quality of your consciousness at this moment is what shapes the future.”Eckhart Tolle

»EFT (Emotioneel Vrijheids Techniek)

EFT is een zeer effectieve methode om de oorzaken van stress, angst, fobieeen en trauma’s te behandelen. Met EFT richt je je bewust op de emotie terwijl er tegelijkertijd met de vingertoppen op de acupressuurpunten van lichaamsmeridianen (energiebanen) geklopt wordt. Emoties kan je zien als verstoringen/blokkades in het stromen van de lichaamsenergie door deze banen. Vastzittende onprettige emoties tonen zich als bijvoorbeeld een brok in je keel (verdriet), kramp in je maag (angst) of druk op je borst (boosheid). Terwijl de bewuste aandacht op de beperkende emotie gericht blijft, krijgt het lichaam, door zachtjes kloppen op de meridianen, direct signalen dat de energie overal normaal mag stromen

Wat doet EFT?

Vaak kan de ervaring van lichamelijke symptomen door sessies met EFT flink afnemen. Het kan verrassende resultaten geven om de emotionele oorzaak van lichamelijke en psychosomatische klachten op te sporen, te benoemen en met EFT te behandelen. Dit kan een positief effect hebben bij fysieke klachten zoals rugpijn, hoofdpijn, migraine, fibromyalgie

Tijdens de sessies leer je de EFT techniek ook zelfstandig toe te passen, zodat deze thuis kan worden herhaald. Je krijgt hiervoor concrete aanwijzingen mee. Afhankelijk van de ernst van de klachten, kan men na 3 tot 5 sessies al een groot verschil merken en veel opluchting.

EFT werkt goed bij stress, burn-out, pijnlijke herinneringen en traumatische ervaringen (ongevallen, misbruik). Ook de onderliggende oorzaken van een depressie kunnen behandeld worden. En het behandelen van de emoties rond chronische pijn kan in veel gevallen tot aanzienlijke verlichting leiden.

Wetenschappelijke onderzoeken o.a. door Dr. David Feinstein en Dr. Dawson Church hebben laten zien dat EFT cortisol (de stress hormoon) in het bloed verlaagd en de amygdala (zetel van de ‘vluchten of vechten’ stress reactie) kalmeert.

Praktische informatie

  • Na een vrijblijvend kennismakingsgesprek wordt er meestal een serie 5 sessies afgesproken.
  • Sessies duren maximaal 1 uur, en gebeuren 2 keer per maand.
  • Kosten: €325 per 5 sessies, €70 per enkel sessie

Meer info en opgave:

per email info@bodyheartandsoul.nl of tel: 072 5645232

Voor wie?

voor wieals je vast bent gelopen in je onverwerkte verdriet, angst, boosheid of schaamte/schuld.

voor wieals je vast zit in je gedachten en je gevoelsleven is geblokkeerd (zoals bij een depressie) en je je gevoelswereld opnieuw wilt leren ontdekken.

voor wieals je last hebt van emotionele ‘turbulentie’ tijdens de overgang of vóór de menstruatie.

voor wieals je open wilt staan voor de emotionele oorzaken van je lichamelijke klacht (b.v. rugpijn, hoofdpijn, burn-out, slapeloosheid).

Deze aanpak kan een toegevoegde waarde bieden aan gesprekken die je al voert met een psycholoog, bij wie nadruk vaak ligt op mentale cognitie.

Artwork: Fire and Ice
© Wilka Zelders