Vernieuw je Brein, Verander je Leven

therapies-neurofeedback-main

Transformeer de negatieve effecten van stress naar optimale stress-bestendigheid en een goede emotionele balans.

De volgende resultaten zijn mogelijk met  een integraal neurofeedback en coaching traject:

1. Blijvende veranderingen in je hersenen die zich vertalen naar een positiever perspectief op je leven

Neurofeedback is net zoals fysieke fitness training, je kunt je hersenen daarmee blijvend veranderen.

Het is mogelijk door training nieuwe neuronale netwerken (patronen) aan te leggen, een fenomeen dat bekend staat als neuroplasticiteit.

Kinderen kunnen het heel snel, zoals de loop van hun ontwikkeling laat zien en volwassenen kunnen het ook. Het is bijvoorbeeld neurowetenschappelijk aangetoond dat regelmatig mediteren leidt tot zichtbaar veranderingen in het frontale gedeelte van het brein, en dat kruisbewegings-oefeningen de links-rechts integratie in het brein verbeteren.

Bewust je aandacht erbij houden is essentieel voor de neuroplastische veranderingen. Nieuwe neuronale netwerken geven je het vermogen om andere gewoonten te ontwikkelen, en vertalen zich ook in ‘a change of mind’. Waardoor je het leven anders ervaart en je perspectief op je leven transformeert.

2. Een doorbraak in de verbetering van je stress gerelateerde klachten (hoofdpijn, migraine, vermoeidheid, burn-out, hartkloppingen, angst, paniekaanvallen, depressie, slapeloosheid, prikkelbaarheid, post-traumatische stress stoornis, chronische pijn, fibromyalgie, whiplash,ernstige opvliegers)

In vele gevallen wordt je zelfs bevrijd van je klachten.

Neurofeedback geeft ons toegang tot het onbewuste of autonome zenuwstelsel. Dat is het deel van het zenuwstelsel waarvan we dachten dat we er helemaal geen invloed op hadden.

Neurofeedback werkt vooral door de yin/vrouwelijke kant van je autonome zenuwstelsel (parasympaticus) te herstellen. Door de aanhoudende  overprikkeling van onze drukke levenstijl is de yang/mannelijke kant (de sympaticus die zorgt voor de vecht/vlucht reactie) voortdurend overactief.

Mede hierdoor ontstaan de eerder genoemde klachten. Verbetering van yin/yang balans in het autonome zenuwstelsel door neurofbeedback training is een sleutel tot vermindering van stressklachten.

3. Je wordt en blijft meer stressbestendig

Nadat de neurofeedback afgerond is ben je blijvend minder kwetsbaar voor een terugkeer van je klachten.

Je kunt beter omgaan met de uitdagingen in je leven. Bovendien heb je minder last van het gevoel overladen te worden. En, als je al meditatie beoefent, zal het ongemerkt makkelijker gaan.

4. Je zult je emotionele balans beter kunnen beheren, met als gevolg minder ongewenste reactief gedrag

Emotionele stabiliteit werkt positief door in al je relaties.

Je bent minder snel ‘getriggerd’ tot ongewenste reactief gedrag dat is ontstaan in je verleden. Je emoties nemen je minder snel over, waardoor je minder last hebt van ‘een kort lontje’.

Het zijn onze overlevingspratronen die we hebben ontwikkeld om te proberen om te gaan met overweldigende emoties die ten grondslag liggen aan ons lijden. De neurofeedback trainingen ontwikkelen stabiliteit in je autonome zenuwstel en in je emotionele brein. Je ervaart sowieso minder ruis in je hoofd en je hele systeem.

Daarnaast leer je technieken uit de energie psychologie (zoals EFT) waardoor je thuis bewust je emoties kunt verwerken, en ze beter los kunt laten.

5. Je weet hoe je de knop van stress naar rust kunt omzetten en vanuit ontspanning kunt leven

Leer de voor jou beste manier om van stress naar rust terug te keren.

Door een lichaamsgerichte coachingsproces, naast de neurofeedback trainingen, ontdek je wat je persoonlijk nodig hebt om volledig diep te kunnen ontspannen – waardoor rust, herstel, en vernieuwing  kan plaats vinden.

Je krijgt inzicht in je emotionele patronen en belemmerende mentale overtuigingen. Je leert hoe je gegrond en belichaamd je emoties kunt verwerken, want je hoofd kan dat niet alleen.

Je leert nuttige gereedschappen die je levenslang kunnen dienen, zoals  ‘Taking in the Good’ (een vorm van mindfulness gericht op de stress respons in kalmte te veranderen) en, voor vrouwen, “Art of Feminine Presence” (oefeningen die je thuis brengen verankerd in je lichaam).

6. Afbouw van sommige veel gebruikte medicijnen zoals antidepressiva

Deze afbouw  zal je ook bevrijden van bijwerkingen en beperkingen van sommige veel gebruikte medicijnen.

Zo zien wij bij antidepressiva verminderd libido of sexuele plezier, afmatting van het gevoelsleven, en bij slaap medicatie afhankelijkheid en sufheid.

Wij werken hier met oplopende dosissen orthomoleculaire supplementen om de essentiele neurotransmitters (boodschapper stofjes) op te bouwen, terwijl geleidelijk aan de dosis van het medicijn wordt afgebouwd.

Deze benadering vraagt wel doorzettingsvermogen van de cliënt omdat er vaak sprake is van gewenning aan de medicijnen. Overleg met je huisarts hierover is essentieel, want sommige medicijnen blijven onmisbaar.

7. Hogere prestaties en samenwerking tussen hersendelen geven je daadkracht en inspiratie waardoor je jouw bijdrage aan het leven beter kunt vergroten

Als de frontale kwabben van je hersenen weer optimaal functioneren, wordt je meer daadkrachtig en zelfverzekerd, ontvang je meer inspiratie, innerlijke wijsheid en helderheid, en ben je beter in staat  tot co-creëren (niet jezelf verliezen in de ander of jezelf overschatten). 

Stappenplan

Bovengenoemde resultaten kunnen worden bereikt door een zorgvuldig uitgewerkt persoonlijk stappenplan. Stap voor stap kun je bereiken wat je wilt. De 5 stappen van dit plan zijn:

A. Meting

Meting van je hersenpatronen door geavanceerde apparatuur, bekend als een kwantitatief EEG (electroencephalogram). Invulling van gedetailleerde vragenlijsten over je klachten.

B. Intake gesprek

Intake gesprek, anamnese en uitleg van je EEG waardoor je inzicht krijgt in de relatie tussen je klachten/problemen/uitdagingen en je hersenpatronen.

C. Stabiliserende fase (8 – 10 neurofeedback trainingen)

Bij bijna iedere cliënt voor neurofeedback staat het brein onder grote spanning die vermoeidheid veroorzaakt. Het zelfgenezend vermogen is uitgeput geraakt door aanhoudende stress. Er is meer stabiliteit in het autonome zenuwstelsel nodig. Deze stabiliserende trainingen versterken de fundering van je emotionele brein en zijn zelf-regulerende hersengolf frequenties. Zonder dit protocol hebben de volgende stappen (zoals genoemd onder D) minder effect hebben.

D. Een persoonlijk toegesneden programma

Een persoonlijk toegesneden programma op basis van je EEG en je eigen doelen/behoeften die uit het intake gesprek naar voren zijn gekomen. Afhankelijk van de gekozen programme zijn hiervoor ongeveer 20 trainingen nodig.

Er wordt een keuze gemaakt uit de volgende protocollen:

1) Emotionele balans door traumaverwerking

Sommige mensen zijn zich goed bewust van de negatieve invloed van onverwerkte gebeurtenissen in hun leven, anderen helemaal niet.  Het verwerken van deze bewust of onbewuste traumas maakt  het beheren van onze emotionele balans weer mogelijk.

Op het moment dat jou iets ernstigs overkomt (een klein of groter ‘trauma’) gebeuren er twee dingen in het brein:
a) de alarmbel in je emotionele brein gaat rinkelen waardoor je tot actie wordt aangezet om uit de gevarenzone te komen 
b) het denkende brein die bewuste keuzes maakt wordt erdoor voor een gedeelte uitgeschakeld.

Door onze stressvolle westerse levenstijl hebben wij bijna voortdurend, in meer of mindere mate, last van beide mechanismen.

Door middel van dit neurofeedback protocol geven wij het emotionele brein een prikkel om zichzelf van deze stressmodus te bevrijden. De innerlijke onrust in je emotionele geheugen wordt vermindert waardoor de basis wordt gelegd voor een betere emotionele balans en helderder denken. Het gevolg hiervan is minder onwenst reactief gedrag.

2) Peak Performance

Dit protocol verbeterd de prestaties van je frontale kwabben, waardoor je sneller informatie kunt verwerken. De frontale kwabben zijn het meest recent ontwikkeld onderdelen van je brein en geven je je menselijke vermogens. Deze protocol werkt direct op de frontale kwabben, en bestaat uit maatwerk gebaseerd op je eigen EEG. Resultaten zijn bijvoorbeeld: betere focus en concentratie, beter kunnen leren, als ook een meer gelijkmoedige stemming en meer zelfvertrouwen.

3) Deeper Dive

Hierbij gaan wij duiken in je onderbewustzijn door middel van langere trainingen in diepe ontspanning met gesloten ogen. Dit protocol bevordert de alfa-golven in de achterkant van het brein (de bibliotheek) en brengt daar meer rust en stilte. Dit protocol wordt vooral aangeraden bij slaapproblemen of voor verdere verwerking (vergeving) van het verleden. Mensen met meer alfa-golven zijn minder angstig, creatiever, hebben een sterker immuunsysteem en kunnen makkelijker mediteren.  Bovendien geeft neurofeedback sneller resultaat dan jarenlang (leren) mediteren.

4) Higher Consciousness

Met dit protocol ontwikkel je jouw hoger bewustzijn welkeen toegevoegde waarde voor je professionele en spirituele ontwikkeling geeft. Dit protocol werkt op je frontale kwabben op een andere manier dan protocol 2. Het bestaat uit een langdurige training met gesloten ogen waarbij je inspirerende innerlijke reizen in overgave ondergaat.

E. De 5de stap

De 5de stap loopt parallel aan  de bovenstaande neurofeedback trainingen. In overleg met de client worden de volgende modaliteiten aangeboden:

Supplementen: voor de opbouw van de neurotransmitters.

Je brein heeft deze ‘boodschapperstofjes’ nodig om optimaal te functioneren. Je ontvangt een supplementenprogramma dat is gebaseerd op een persoonlijke bepaling van je huidige neurotransmitterprofiel.

Coaching: voor de verankering in je lichaam en de integratie in je dagelijkse leven.

De aanwezigheid van de coach draagt bij aan jouw vermogen om het effect van de neurofeedback-trainingen volledig in je lichaam te gronden. Je ontvangt bovendien nuttige gereedschappen om thuis zelf de nieuwe patronen te versterken.

Onderstaande technieken kunnen je levenslang dienen:

  • Emotional Freedom Technique (EFT): energetische geneeskunde om je emoties te verwerken en los te laten (lees meer op www.thetappingsolution.com)
  • ‘Taking in the Good’ (van Rick Hanson): een vorm van mindfulness die erop gericht is om je stress-respons in kalmte te veranderen (lees meer op www.rickhanson.net)
  • Art of Feminine Presence’ (van Rachael Jayne Groover): oefeningen en meditaties voor vrouwen die je dieper in je lichaam brengen

Biofeedback: voor het optimaliseren van je hart

Zowel je hart als je onderbuik hebben een ‘eigen’ brein. Feedback op het functioneren van je ‘hart-brein’  bevordert de zelf-regulatie van het autonomische zenuwstelsel. Deze zogenaamde ‘hart-coherentie’ training is bijzonder nuttig voor de vermindering van hart-kloppingen, en in contact te komen met een ‘open hart’.

Praktische informatie

 • Een kennismaking met mij en de neurofeedback (inclusief een proeftraining) is gratis.
 • De richtprijs per sessie of training van een uur is €75.
 • De eerste 2 stappen A en B (EEG meting, intakegesprek en analyse van de gegevens) behelsen 3 sessies. Voor de Stabiliserende fase C zijn 10 trainingen nodig.
 • Pakket A + B + C wordt aangeboden voor €850  i.p.v 13 x 75 = €975
  Mits van tevoren afgesproken en vooruitbetaald.
 • Stappen A + B (EEG, intake en analyse) alleen kosten €200
 • Tweede serie 10 trainingen (toegesneden programma D) wordt aangeboden voor €675 i.p.v. €750, mits vooruitbetaald.

Het is noodzakelijk om resultaat te bereiken dat er 2 trainingen per week plaats vinden. Het is een leerproces voor het brein.


Meer info en opgave:

per email info@bodyheartandsoul.nl of tel: 072 5645232

Resultaten van een afgeronde neurofeedback training

Na de stabiliserende stap C, legt protocol D1 (10 trainingen) een stevige basis om op verder te bouwen. En je hebt de resultaten beschreven onder claims 1 tot/met 6 in meer of minder mate bereikt. Het invulling van dezelfde vragenlijst als bij de intake geeft inzicht in jouw persoonlijke resultaten.


Na de protocollen  D2, 3 en/of 4 (nog 10 – 15 trainingen) ervaar je een toegevoegde waarde die zich in de volgende resultaten kan manifesteren:

 • Meer zelfvertrouwen
 • Meer daadkrachtig  
 • Scherpere intuitie
 • Makkelijker komen tot creatieve oplossingen
 • Inspirerend leiderschap
 • Beter energie beheersing
 • Verbetering van atletische en/of muzikale prestaties
 • Makkelijker en dieper mediteren    
 • Groterer ontvankelijkheid voor hogere frequenties/ eenheidsbewustzijn

De mensheid is bezig een evolutiesprong te maken. De ontwikkeling van ons brein is hierbij een belangrijk onderdeel.  Veel van onze stress-gerelateerde patronen/ klachten zijn het gevolg van een breinfunctie die passend was bij een levenstijl van duizenden jaren geleden, een eerdere fase in ons evolutie.

Het opschonen en verfijnen van onze hersenfuncties door middel van het boven beschreven neurofeedback-traject, vormt een stap in de richting naar verlichting. Een vrij en flexibel brein functioneert  is een uitstekend gereedschap voor deze bewuste evolutiesprong.

Artwork: Gateway Home
© Wilka Zelders